WordPress Tutorial | Rollen en rechten in WordPress

In je WordPress-website kun je ook andere mensen toegang geven tot het CMS. Werk je met meerdere collega's in het CMS, dan adviseren we ook dringend om voor iedereen een apart gebruikersaccount met eigen inlog aan te maken (werk dus niet met meerdere mensen met één en dezelfde inlog). Het aanmaken van een nieuwe gebruiker doe je via Gebruikers > Nieuwe toevoegen. Daarbij kun je onder andere een "Rol" toewijzen aan die nieuwe gebruiker, zie het onderstaande plaatje:

Hieronder een uitleg over de verschillende rollen, in oplopende "belangrijkheid":

Abonnee
Een abonnee is in principe niets meer dan een "lid" van je website en kan geen artikelen toevoegen. Het enige wat een abonnee kan is inloggen op je website, zodat hij of zij niet telkens zijn of haar gegevens hoeft achter te laten om een reactie op je website achter te laten. Een abonnee heeft dus feitelijk alleen rechten voor "de voorkant" van je website, en dan nog heel beperkt.

Schrijver
De schrijver kan alleen berichten aanmaken, maar niet publiceren of andermans berichten aanpassen. Wanneer iemand de schrijver-rol heeft, moet een redacteur of beheerder de berichten goedkeuren en publiceren voordat deze te zien is op de website. Een schrijver kan dus nooit de status "Gepubliceerd" aan een bericht geven, alleen de status "Concept" of "Wachtend op review".

De "schrijver" is dus een goede rol als je mensen bijdragen aan je site wilt laten leveren, maar zelf wel de laatste controle wilt uitvoeren voordat een bericht daadwerkelijk online gaat.

Auteur
Een auteur kan berichten aanmaken, bewerken en publiceren, maar kan niet andermans berichten bewerken.

Redacteur
Een redacteur kan zelf berichten maken, publiceren en bewerken, en kan ook andermans berichten bewerken.

Eigenaar
De eigenaar kan bijna alles. Bijna, omdat we bij WebGenerator een klein aantal functies ook voor de eigenaar niet beschikbaar maken. Het gaat daarbij met name om het toevoegen, bewerken of verwijderen van plug-ins. Dat klinkt misschien flauw, maar bij het beheer van plug-ins zit een ongeluk in een klein hoekje. Ook nemen we updates (zowel van WordPress zelf als aanvullende plug-ins) voor onze rekening, omdat ook daarbij zorgvuldigheid geboden is.

TIP

Wil je andere mensen toegang geven tot het CMS met een andere rol dan eigenaar? Maak dan die gebruiker aan maar log eerst zelf in met de inloggegevens van die gebruiker en probeer even uit wat er allemaal wel kan en niet kan. Zo weet je precies welke rechten je aan iemand verstrekt.