WordPress Tutorial | Een "anker link" (anchor link) maken binnen een pagina

Soms wil je op een pagina een link maken die ervoor zorgt dat het scherm naar een ander punt in de tekst op diezelfde pagina scrollt. Dit heeft een "anker link" of "anchor link". WordPress heeft hiervoor niet standaard een functie. Je zou het wel zelf in de HTML kunnen doen, maar om het wat makkelijker te maken hebben wij een hiervoor een extra functie ingebouwd (NB: mocht je deze functie niet zien in je CMS, laat het ons dan even weten via helpdesk@webgenerator.nl, dan plaatsen we de functie alsnog).

Het werkt als volgt (nummers in de tekst van de uitleg corresponderende met nummers in daarna volgende afbeeldingen):

1. Plaats je cursor op de plek in de pagina waar je naartoe wilt linken, aan het begin van de zin. In onderstaand voorbeeld willen we linken naar het kopje "Luctus adipiscing elit".
  2. Klik op het "vaantje"in de werkbalk van de teksteditor.
  3. Er komt een schermpje omhoog. Type daar een voor jezelf herkenbare naam in (en onthoud die even, je hebt 'm straks nog nodig). Gebruik daarbij géén spaties. Klik daarna op invoegen.

Je ziet nu dat er een klein anker-icoontje in de pagina is geplaatst. Dit zie je alleen in het CMS. Op de site zelf wordt dit niet getoond.

1. Selecteer nu in de pagina de tekst waarvan je een link naar het gemarkeerde punt in de pagina wilt maken.
  2. Klik op het kettinkje om de link te maken.
  3. Voer de naam van het geplaatste anker in voorafgegaan door een hekje (dus in dit voorbeeld: #luctus) en klik op Link toevoegen.

Je hebt nu een anker link gemaakt. Als mensen hierop klikken zullen ze vanzelf naar het gemarkeerde punt in de pagina scrollen.

TIP: Je kunt ook vanaf andere pagina's naar een gemarkeerd punt in een andere pagina linken. Voeg in dat geval op de normale manier de volledige link naar de pagina in en type daarachteraan een hekje en de naam van de link. Dus bijvoorbeeld www.jouwsite.nl/pagina#luctus