Volgen

WordPress Tutorial | Een doorverwijzing ("Redirect") instellen (belangrijk voor Google)

Als een pagina op je website niet langer bestaat, kun je met een 404-pagina zorgen dat mensen toch op je website terecht komen én er blijven. Klik hier voor een uitleg hoe je dat kunt instellen in je website. Maar het is nog beter als je die mensen direct kunt doorverwijzen naar een andere pagina die goed aansluit bij de informatie op de niet meer bestaande pagina.

Een praktisch voorbeeld: stel, je tarieven gaan met ingang van 1 januari 2014 omhoog. Je hebt een pagina "Tarieven 2013", maar omdat het al december is heb je ook alvast een pagina "Tarieven 2014" op je website gezet. Maar vanaf 1 januari wil je die pagina "Tarieven 2013" verwijderen. En als mensen naar die pagina klikken vanuit een oud zoekresultaat in Google of een link van een andere site, wil je ze eigenlijk het liefst doorsturen naar de pagina met je nieuwe tarieven voor 2014.

Dat kan met de functie Safe Redirect Manager.

Je vindt deze functie via Extra > Safe Redirect Manager. Je komt dan in het volgende scherm:

redirect-1.jpg

Ga als volgt te werk:

  • Klik op de link Create Redirect Rule bovenin om een nieuwe doorverwijzing in te stellen.
  • In het bovenste veld Redirect From vul je het adres van de oude pagina in. Dat kan op twee manieren:
    • Je vult het hele adres in, inclusief http://, dus http://www.jewebsite.nl/tarieven-2013
    • Of alleen het deel na je domeinnaam, dus /tarieven-2013 (dat moet met de slash, maar als je die vergeet wordt dit vanzelf aangevuld)
  • In het onderste veld Redirect To vul je op dezelfde manier het adres in van de pagina waarheen je bezoekers automatisch wilt doorverwijzen.
  • Bij HTTP Status Code selecteer je de optie 301 (let op: standaard staat deze optie op 302, maar 301 is meestal het beste).
  • Hierna klik je aan de rechterkant op de blauwe button Publiceren om de doorverwijzing op te slaan.
  • Bezoekers die nu de pagina "Tarieven 2013" proberen te bezoeken worden vanzelf doorgestuurd naar de pagina "2014".

Voorbeeld van een doorverwijzing:

redirect-2.jpg


Waarom is 301 beter dan 302?

Met een doorverwijzingsinstelling stuur je niet alleen bezoekers door, maar geef je ook een boodschap aan Google als die je website bezoekt om pagina's te indexeren. De code 301 vertelt aan Google dat de pagina definitief is verhuisd en dan zal Google na enige tijd het oude adres uit haar zoekresultaten verwijderen en vervangen door het nieuwe adres. Meestal is dat het meest wenselijke (in het voorbeeld hierboven wil je bijvoorbeeld niet dat je tarieven uit 2013 tot het einde der dagen in Google getoond worden, ook al worden bezoekers direct doorgestuurd naar een vervangende pagina).

Er zijn meer status codes, maar in de meeste gevallen is de 301-code de beste. Ben je geïnteresseerd in wat de andere codes betekenen, volg dan onderstaande link voor een uitleg van Google:

https://support.google.com/webmasters/answer/40132?hl=nl

 

301-REDIRECTS: BELANGRIJK BIJ EEN NIEUWE WEBSITE
Als je een nieuwe website laat bouwen ter vervanging van een bestaande website, veranderen er vaak heel veel pagina-adressen in één keer op het moment dat je nieuwe website "live" gaat. Je domeinnaam blijft wel hetzelfde, maar de kans is groot dat alles daarachter (dus na de slash) verandert. Om te voorkomen dat Google een tijd lang allerlei oude adressen in haar zoekresultaten laat zien (en mensen bij doorklikken op je 404-pagina terecht komen), kun je tijdens het vullen van je nieuwe website alvast redirects gaan instellen. Je hoeft dat niet per se voor alle pagina te doen, maar kijk in de statistieken van je oude website wat daar de meest bezochte pagina's zijn en stel daar redirects voor in naar pagina's op je nieuwe website die als logische vervanger of opvolger gezien kunnen worden. Zo voorkom je dat belangrijke pagina's wegzakken in de zoekresultaten van Google. Ook zorg je er op deze manier voor dat bezoekers via oude links op andere website nog steeds op correcte informatie uitkomen.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 1 van 1
Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen