WordPress Tutorial | Een 404 ("Niet gevonden") pagina instellen voor je website

Als een bepaalde pagina op je website niet langer bestaat, kan het toch gebeuren dat bezoekers die pagina nog proberen te bezoeken. Bijvoorbeeld omdat Google die pagina nog laat zien of omdat er op andere websites nog links naar die pagina verwijzen. In dat geval komen die bezoekers wel op je website uit, maar op de pagina die is ingesteld als 404-pagina ("404" is de technische term voor een webpagina die niet meer gevonden kan worden). Als we je website opleveren, stellen we je homepage in als 404-pagina. Maar je kunt zelf ook een speciale pagina hiervoor aanmaken en instellen.

Via Options > 404 kun je bepalen welke pagina als 404-pagina moet dienen. Je komt dan in het onderstaande scherm waar je alleen maar de juiste pagina hoeft te selecteren. Klik daarna op Opties bijwerken om de instelling op te slaan. Als je geen speciale 404-pagina hebt aangemaakt, is het het handigst om je homepage te selecteren, zoals je hieronder ook ziet.

Wil je een andere pagina gebruiken als 404-pagina, maak die dan eerst aan bij Alle pagina's. Een logische naam voor die pagina is natuurlijk "404" zodat je 'm ook makkelijk herkent in je paginaoverzicht en in het selectievenster voor de 404-pagina.

Wat moet je op een 404-pagina zetten?

Op een 404-pagina leg je uit dat de pagina die de bezoeker had verwacht aan te treffen niet meer bestaat, maar het is verstandig om het daar niet bij te laten. Leg bijvoorbeeld uit dat men via de menustructuur makkelijk de gezochte informatie alsnog kan vinden en plaats in ieder geval een link naar je homepage, die immers altijd een goed startpunt voor elke bezoeker zal vormen. Ook kun je links plaatsen naar de meest bezochte onderdelen en pagina's van je website, en je contactgegevens vermelden. Maak het niet te lang, maar voorkom in ieder geval dat de bezoeker gefrustreerd 'rechtsomkeert' maakt en hou 'm op de website.

Klik hier voor een aantal leuke voorbeelden van Nederlandse 404-pagina's

Tip: misschien kende je de term 404 al en snap je precies wat ermee bedoeld wordt. Dat geldt echter zeker niet voor iedereen. Soms zie je 404-pagina's waar het cijfer 404 (prominent) in de titel wordt gebruikt om aan te duiden dat de pagina niet meer bestaat. Zeg het liever in gewoon Nederlands, want "404" is feitelijk "vaktaal".

Een voorbeeld: onze eigen 404-pagina

TIP: De 404-pagina is een algemene opvangpagina voor pagina's die niet meer bestaan. Je kunt in plaats daarvan ook instellen dat bezoekers die een niet bestaande pagina proberen te openen, automatisch worden doorgestuurd naar een specifieke vervangende pagina met relevante informatie. Klik hier om te lezen hoe je dat kunt doen