Volgen

WordPress Tutorial | Wanneer zijn pagina's in WordPress wel of niet zichtbaar en hoe kun je ze afschermen?

Misschien wil je soms niet dat pagina's van je WordPress-website zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Bijvoorbeeld omdat je een pagina nog niet af hebt of omdat er informatie op staat die niet meer actueel is en die je wilt bijwerken. In deze tutorial lees je hoe in WordPress je pagina's onzichtbaar kunt maken of alleen toegankelijk met een wachtwoord.

De zichtbaarheid en toegankelijkheid van een pagina wordt bepaald door de instellingen Status en Zichtbaarheid in het blokje Publiceren rechts in het bewerkscherm van een pagina:

00-zichtbaarheid.png

De instelling Status heeft 3 opties:

  • Gepubliceerd: de pagina is zichtbaar voor iedereen als Zichtbaarheid op Openbaar staat.
  • Wachtend op review: de pagina is in afwachting van beoordeling door een andere beheerder en niet zichtbaar op de website.
  • Concept: de pagina is nog in bewerking en niet zichtbaar op de website.

De instelling Zichtbaarheid heeft ook 3 opties:

  • Openbaar: de pagina is zichtbaar voor iedereen als Status op Gepubliceerd staat.
  • Beschermd met wachtwoord: de pagina is alleen zichtbaar voor bezoekers die het wachtwoord kennen (dat jij hier kunt opgeven).
  • Privé: de pagina is niet zichtbaar op de website.

Hieronder wat meer uitleg over deze verschillende instelling en een paar aandachtspunten.

Pagina's die niet in het menu staan kunnen ook zichtbaar zijn

Als een pagina Gepubliceerd en Openbaar is, kan iedereen die pagina zien, ook als je die pagina niet via het menu van je website bereikbaar hebt gemaakt. De pagina heeft immers een eigen adres. Als iemand dat adres kent, of Google heeft dat adres al een keer gevonden, kunnen mensen dus toch op die pagina uitkomen. Als je een pagina een beetje 'buiten beeld' wilt houden kan het volstaan om het menu naar die pagina te verwijderen. Maar als je echt zeker wilt weten dat niemand op de pagina kan uitkomen, dan moet je werken met de Status of Zichtbaarheid.

Verwijder menu's die wijzen naar niet zichtbare pagina's

Als je een pagina niet zichtbaar maakt, check dan even of die pagina niet al in het menu was opgenomen. Zo ja, verwijder dan het menu (je kunt het later eenvoudig weer terugzetten). Anders heb je een menu dat verwijst naar een niet zichtbare pagina.

Als je bent ingelogd in het CMS kun je zelf pagina's wel altijd zien

Als je in WordPress bent ingelogd kun je pagina's wel altijd bekijken, ongeacht hun Status of Zichtbaarheid. Op zich logisch natuurlijk, want als je wijzigingen doorvoert wil je ze wel kunnen bekijken. Wil je controleren of een pagina echt niet zichtbaar is voor de buitenwereld, log dan uit uit het CMS en probeer de pagina op je website te openen. Als het goed is krijg je die dan niet te zien.

Pagina's in de prullenbak zijn ook onzichtbaar

Als je een pagina verwijdert, gaat die naar de prullenbak. Een pagina in de prullenbak is ook onzichtbaar voor bezoekers. Je kunt een pagina weer terug halen uit de prullenbak door deze te 'Herstellen' of je kunt 'm echt definitief weggooien ('Permanent verwijderen'). Je ziet bovenaan het paginaoverzicht een linkje naar de prullenbak (maar alleen als er ook daadwerkelijk pagina's in de prullenbak staan).

De standaard wachtwoord-functie van WordPress is eenvoudig

De wachtwoord-functie is alleen bedoeld om inhoud in de pagina zelf af te schermen. Maak je op de afgeschermde pagina links naar andere pagina's of bestanden (bijvoorbeeld een PDF-download), realiseer je dan dat die op zich niet beveiligd zijn. Zie de wachtwoord-functie dus vooral als een eenvoudig middel om specifieke pagina's aan beperkte doelgroepen beschikbaar te stellen en wees voorzichtig met links naar andere inhoud op die pagina's.

Schijnbare overlap tussen Wachtend op review, Concept en Privé

De instellingen Wachtend op review, Concept en Privé resulteren allemaal in het niet zichtbaar zijn van de pagina op de website. Misschien vraag je je daardoor af wat het verschil is. Wachtend op review en Concept zijn vooral instellingen die je helpen bij het beheer van je site. Ze worden ook weergegeven bij de pagina's in het overzicht in het CMS. Zo kun je makkelijk en snel zien of je nog met een pagina bezig bent of dat iemand anders er nog naar moet kijken. Bij meerdere CMS-gebruikers met verschillende rechten kan het ook zo zijn dat iemand wel een concept-pagina mag aanmaken en deze op Wachtend op review kan zetten, maar deze niet zelf mag publiceren. Dat moet dan gebeuren door een collega met hogere rechten.

Wat gebeurt er als iemand een niet zichtbare pagina probeert te openen?

Als iemand een pagina probeert te openen die door jou op niet zichtbaar is gezet, wordt deze bezoeker automatisch omgeleid naar de zogeheten 404-pagina. Deze 404-pagina wordt ook getoond als mensen pagina's proberen te openen die helemaal niet meer bestaan, bijvoorbeeld omdat je ze weggegooid hebt. Waarschijnlijk heb je wel eens een 404-pagina gezien. Onze eigen 404-pagina ziet er bijvoorbeeld zo uit:

404.png

Bij oplevering van je website hebben wij de homepage van je website ingesteld als 404-pagina. Je bezoekers blijven dus netjes op je site en krijgen geen lege pagina of rare melding te zien. Je kunt echter ook zelf een speciale pagina aanmaken (bijvoorbeeld vergelijkbaar met het voorbeeld hierboven) en vervolgens instellen dat die pagina moet worden gebruikt als 404-pagina. Dit kun je doen via Options > 404.

Klik hier voor een aparte tutorial over het instellen van je 404-pagina

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0
Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen