Volgen

WordPress Tutorial | Centraal beheer en toepassen van tekststijlen (o.a. koppen)

De tekststijlen van je Wordpress-website bij WebGenerator zijn centraal vastgelegd binnen het design. Dat geldt voor gewone tekst, maar ook voor koppen, tussenkoppen en hyperlinks. Dat is handig, want zo kun je werken met voorgedefinieerde tekststijlen en blijft je website er netjes en consistent uitzien. Dat geldt zeker als je met meerdere mensen je website beheert. 

Het wil echter niet zeggen dat je vastzit aan de tekststijlen die wij bij het opleveren van je website voor je hebben ingesteld. Je kunt deze stijlen zelf aanpassen. In deze tutorial leggen we uit hoe je je tekststijlen kunt beheren en hoe je ze toe kunt passen in het beheer van je website.

Om welke tekststijlen gaat het?

Het gaat om de volgende tekststijlen:

 • Algemene tekst
 • Kopteksten
 • Hyperlinks
 • Intro

Van algemene tekst is het lettertype, de kleur, de regelafstand en de grootte centraal vastgelegd. Binnen de teksteditor kun je wel extra opmaak als vet, cursief en onderstreept toepassen. Kleine kanttekening: op internet is onderstreping vaak de opmaak voor een hyperlink, dus het is niet zo gebruikelijk om onderstreping te gebruiken om tekst te benadrukken. Je hoeft niets te doen om tekst als algemene tekst op te maken: dat gebeurt vanzelf zodra je tekst invoert. Wil je tekst die anders is opgemaakt terugzetten naar gewone tekst, dan kun je dat doen door dat stukje tekst te selecteren en de opmaak Paragraaf in de editor te kiezen:

00-paragraaf.png

Kopteksten heb je op internet in 6 groottes: Koptekst 1 tot en met Koptekst 6. Koptekst 1 gebruik je in de regel voor de titel boven je pagina. Tip: gebruik niet meer dan één keer Koptekst 1 op een pagina, daar houdt Google niet zo van. De andere groottes gebruik je voor tussenkopjes. Meestal heb je daarbij aan Koptekst 2 en Koptekst 3 genoeg. Koptekst 4, 5 en 6 worden dan ook wel gebruikt om wat afwijkende kopstijlen in de rest van je site te kunnen toepassen, bijvoorbeeld in footerteksten of in zijkolomteksten. Kopteksten kun je toepassen door de gewenste zin te selecteren en de kopstijl in de editor te kiezen:

00-koppen.png

Opmerking: als je een koptekst toepast en je ziet dat de daarna volgende alinea onbedoeld ook de koptekstopmaak krijgt, dan is dat omdat die volgende alinea waarschijnlijk met een 'zachte enter' (shift + enter) naar de volgende regel is gezet. Haal de alinea dan even 'terug' (met backspace of delete) tot vlak achter de kopzin, geef vervolgens een 'harde enter' (gewoon 'enter' op je toetsenbord) en zet de alinea weer terug naar gewone tekst met de opmaak 'Paragraaf' zoals eerder omschreven.

Hyperlinks krijgen vanzelf de centraal vastgelegde opmaak als je van een stukje tekst een hyperlink maakt, daar hoef je dus niets voor te doen.

Intro is een stijl die je voor introductie-alinea's kunt gebruiken. Deze stijl is toegevoegd als een zogeheten class. In onze tutorial over classes kun je lezen hoe je deze class en andere classes kunt toepassen.

Hoe kun je de tekststijlen beheren?

Via Options > Tekstopmaak kun je alle hierboven tekststijlen zelf centraal beheren.

Voor algemene tekst en intro-tekst kun je de volgende eigenschappen instellen:

 • Lettertype
 • Lettergrootte
 • Letterkleur
 • Letterstijl
 • Dikgedrukt
 • Interlinie (de regelhoogte)
 • Tekst-decoratie (onderstreping, 'bovenstreping', doorhaling)
 • Tekst-transformatie (gebruik van hoofd- en kleine letters)

Bij kopteksten kun je daarnaast ook nog de marge (ruimte) onder en boven de kopstekst instellen. Bij hyperlinks kun je kleur en onderstreping instellen, waarbij je dat ook apart kunt doen voor de opmaak wanneer met met de cursor over de hyperlink gaat ("mouse-over").

Alle aanpassingen die je doet worden direct door de hele site doorgevoerd.

Tip: wil je wat uitgebreider gaan experimenteren met de tekststijlen, maak dan even een screenshot van de tekststijlen voor je begint, zodat je makkelijk kunt terugvinden wat de begininstellingen waren.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 0 van 0
Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen