Uw website bekijken op het echte domein terwijl de website nog niet live is

Bij de implementatie van uw website vult u deze op een tijdelijk werkadres. Als de site live mag op het beoogde domein, bereidt WebGenerator de website daarop voor. De site verdwijnt dan van het werkadres en is pas weer te zien als aan uw kant het domein op de juiste wijze is ingesteld. Als die domeininstelling om welke reden dan ook op zich laat wachten en u ondertussen toch uw nieuwe website al wilt bekijken, is daar een trucje voor. Hieronder daarover de uitleg.

NB: deze uitleg werkt alleen op een Windows-PC. Het zelfde trucje kan ook worden uitgevoerd op Apple-computers, maar vergt andere stappen. Een uitleg daarover is terug te vinden op http://blog.grapii.com/2012/03/how-to-edit-the-hosts-file-in-mac-os-x-lion-10-7/

• Ga op uw computer naar de volgende map: Computer > C: > Windows > System32 > drivers > etc

• In de map 'etc' bevindt zich een bestandje met de naam 'hosts'. Hierin moet u een kleine aanpassing doorvoeren. De kans is echter groot dat Windows dit niet toestaat terwijl het bestandje nog in de map 'etc' staat. Verplaats het bestandje daarom tijdelijk naar uw bureaublad. U dient hiervoor 'administrator' rechten te hebben en Windows zal waarschijnlijk een melding geven van die strekking. Klik dan op de button Doorgaan (zie afbeelding hieronder).

Als Windows deze melding geeft bij het verplaatsen van het bestandje 'hosts', klik dan op Doorgaan.

• Als het bestandje 'hosts' op uw bureaublad staat, open het dan met het programma Kladblok (rechter-muisklik op het bestandje, kies "Openen met..." en kies vervolgens het programma Kladblok). U krijgt het volgende te zien:

Standaard inhoud van het bestandje 'hosts'

• Voeg nu op een nieuwe regel na de bestaande tekst in het bestand, de volgende informatie toe:

een IP-adres dat u van ons zult vernemen + spatie + uw echte domeinnaam

Hieronder ziet u daarvan (groen gearceerd) een voorbeeld met fictieve informatie:

Fictief voorbeeld. NB: het 9-cijferige IP-adres is dus óók fictief, u ontvangt van ons het juiste IP-adres!
  • Sla het hosts-bestand nu op, sluit het en sleep het terug naar de map 'etc'. U zult waarschijnlijk weer de 'administrator'-melding krijgen, klik ook nu weer op Doorgaan.

• U kunt nu uw "nog niet live" website bekijken op uw computer. Mogelijk zult u wel even uw browser moeten sluiten en herstarten en wellicht ook de pagina verversen. U kunt ook in het CMS werken.

Uw oude website bekijken

Als uw "oude" website op hetzelfde domein staat als waarop uw nieuwe website komt te staan, kunt u niet uw oude website bekijken terwijl de hierboven beschreven aanpassing op het hosts-bestand is doorgevoerd. Om uw oude website toch te bekijken kunt u de toegevoegde regel uit het hosts-bestand verwijderen, maar u kunt er ook een "hekje" (#) voor plaatsen. Daarmee 'deactiveert' u het trucje. Als u wat vaker wilt switchen, dan is het handiger om het hekje te plaatsen cq. weer te verwijderen.

Een 'hekje' voor de ingevoegde regel 'deactiveert' het trucje.

Als uw domeinverwijzing is ingesteld en de website dus echt live staat, adviseren wij u de extra toegevoegde regel uit het hosts-bestand te verwijderen (hoewel het strikt genomen geen kwaad kan om het te laten staan).