Uw XML-sitemap aanmelden bij Google Webmaster Tools

Google Webmaster Tools (GWT) is een gratis programma van Google waarmee websitebeheerders bepaalde gegevens over hun website kunnen bijhouden. Nota bene: GWT is iets anders dan Google Analytics: dat is een ander, eveneens gratis programma van Google voor zeer uitgebreide website-statistieken. Wilt u meer weten over het koppelen van Google Analytics aan uw website, ga dan naar dit helpdesk-artikel: http://helpdesk.webgenerator.nl/entries/507492

GWT biedt meerdere functies, maar een van de belangrijkste is de functie waarmee u een zogeheten "XML sitemap" kunt doorgeven aan Google. Dit helpt Google om uw website sneller en beter in kaart te brengen. Naast het aanmelden van XML-sitemaps biedt GWT nog andere functies maar daarover vindt u alle informatie in de Help-functie van GWT zelf. In deze uitleg zullen we ons daarom beperken tot de aanmelding van de XML-sitemap.

Als u onze module "Sitemap" heeft afgenomen én als daarbij het genereren van een XML-sitemap is opgenomen, kunt u die XML-sitemap aanmelden bij GWT. De module Sitemap generereert twee verschillende sitemaps:

• Een sitemap voor bezoekers, waarbij de sitestructuur op een pagina op uw website wordt gepresenteerd zodat bezoekers een compleet overzicht hebben en vandaaruit verder kunnen klikken. Deze sitemap heeft altijd het adres www.uw-website.nl/sitemap, maar dit is niet het adres dat u bij GWT dient aan te melden.
  • De XML-sitemap die puur voor GWT is bestemd: die XML-sitemap heeft een eigen adres dat u bij GWT kunt aanmelden. Dit adres kan per site verschillen en wordt u daarom door WebGenerator doorgegeven als u het nodig heeft. Als u naar het opgegeven adres gaat ziet u zoiets als hieronder:

Hieronder leggen we u stap voor stap uit hoe u uw XML-sitemap bij Google kunt aanmelden.

Aanmelden sitemap: stap voor stap

Stap 1: vraag adres XML-sitemap op bij WebGenerator

Vraag het adres van uw XML-sitemap op bij WebGenerator (alleen mogelijk als u onze module Sitemap heeft afgenomen).

Stap 2: Google-account aanmaken

Voor het gebruik van GWT heeft u een Google-account nodig. Dit kunt u aanmaken via https://accounts.google.com/NewAccount of via http://mail.google.com/mail/signup?hl=nl. Als u een Gmail-adres heeft, of al gebruik maakt van andere Google-services zoals bijv. Google Analytics, dan heeft u al een Google-account en kunt u deze stap overslaan.

Stap 3: inloggen op GWT

Ga naar www.google.com/webmasters/tools/?hl=nl en log daar in met uw Google-account.

Stap 4: site toevoegen

Klik in de startpagina op de button "Een site toevoegen" , type het adres van uw site in en klik op "Doorgaan".

Stap 5: verificatie-code ophalen

U komt na stap 4 automatisch in het onderstaande scherm: klik hier op de tab "Alternatieve methoden".

Kies de eerste methode "Een metatag aan de startpagina van uw site toevoegen". Er verschijnt een blauw kader met een stukje code in het midden (hieronder geel gearceerd). Kopieer deze code.

Stap 6: de verificatie-code in uw website plaatsen

Laat de GWT-pagina openstaan en ga in een apart browser-venster naar het CMS van uw website. Ga daar naar Optie beheer > Ontwerp opties. Plak daar de tekst in het speciale veld "Google – Verificatie (verify-v1) door Google" zoals hieronder weergegeven:

Klik op "Bewaren" en publiceer vervolgens de website (Content management > Publiceren).

Stap 7: de verificatie controleren

De GWT-code is nu opgenomen in de broncode van uw site, dit moet alleen nog worden gecontroleerd door GWT. Ga terug naar de GWT-pagina die u nog open had staan, en klik daar op de button "Controleren" onderin de pagina.

Als het goed is, krijgt u de volgende melding:

Klik op de link "Doorgaan".

Stap 8: uw sitemap aanmelden

Klik in de volgende pagina in het linkermenu op "Siteconfiguratie", vervolgens op "Sitemaps", en vervolgens op de button "Een sitemap verzenden" (zie onder).

Uw website-adres wordt getoond, met daarachter een veld waarin u het adres van uw XML-sitemap kunt invullen. Vul hier het adres in dat u van WebGenerator heeft ontvangen op de manier zoals hieronder weergegeven. Let op: het adres hieronder is slechts een voorbeeld: uw adres kan daarvan afwijken. Klik hierna op de button "Sitemap verzenden".

Uw XML-sitemap is nu aangemeld bij GWT en de pagina's van uw website kunnen nu via deze weg door Google worden geïndexeerd. Het is mogelijk dat Google aangeeft dat uw aanmelding nog de status "In verwerking" heeft (aangegeven met een klokje). In de meeste gevallen zal die status snel veranderen naar "Verwerkt" (u ziet dan een groen vinkje).