Volgen

Hoe plaats ik een YouTube-video op mijn website?

Met behulp van YouTube kun je vrij makkelijk een video op je eigen website plaatsen. Hieronder vind je de uitleg hoe je dat in WebGenerator ProSite CMS kunt doen.

We gaan er in deze uitleg vanuit dat de video in kwestie al op YouTube staat. Is dat het niet het geval, dan vind je in de help-functie van YouTube zelf uitleg over hoe je daar je video kunt uploaden. Wij kunnen je daar niet bij helpen.

Opmerking: er verandert af en toe wel eens iets aan de werking van YouTube. Deze uitleg is geschreven en gebaseerd op de werking van YouTube op 6 maart 2013. Mocht je de indruk hebben dat deze uitleg niet meer up-to-date is, laat het ons dan even weten.

YouTube-video op je website plaatsen

Zoek eerst de betreffende video op op youtube.com. Klik op de link "Delen" die onder de video wordt weergegeven. Zie figuur 1 hieronder.

youtube-01.jpg

Figuur 1: de link "Delen" onder een YouTube-video.

 

Het gedeelte onder de video klapt nu een stukje uit en laat onder andere een link naar het filmpje zien. Wij gaan er echter vanuit dat je geen link op je site wilt plaatsen, maar het filmpje echt binnen je eigen site wilt laten zien. Klik daarom op de link "Insluiten". Zie figuur 2 hieronder.

youtube-02.jpg

Figuur 2: de link"Insluiten" onder een YouTube-video.

 

Het gedeelte onder de video klapt nu nog een stukje verder uit, en je ziet een stukje code en een aantal opties verschijnen. Zie hieronder figuur 3.

youtube-03.jpg 

Figuur 3: insluitcode en opties YouTube-video.

Toelichting bij figuur 3:

 1. De insluitcode:
  Dit is de code die je moet kopiëren en in je website plakken. Iets verderop vind je de uitleg hoe je dat precies doet.
   
 2. Videoformaat:
  Hier kun je bepalen hoe groot je de video wilt weergeven. Het eerste formaat is over het algemeen een net formaat dat prima in een webpagina past. Je kunt desgewenst ook zelf een aangepast formaat invoeren
   
 3. Grootte:
  Hier kun je verschillende weergavevoorkeuren aangeven. De opties spreken voor zichzelf of je kunt op de vraagtekentjes achter de opties klikken voor een nadere uitleg. De optie "Voorgestelde video's weergeven wanneer de video is afgelopen" zul je waarschijnlijk willen uitvinken. Hiermee worden namelijk na afloop van het filmpje nog andere (gerelateerde) filmpjes getoond.

NB: Als je bij 2 of 3 aanpassingen doet, zie je ook de code veranderen. Je moet dus eerst je voorkeuren instellen voordat je de insluitcode gaat kopiëren.

De insluitcode (en daarmee de video) in je website plaatsen

Hieronder de uitleg hoe je de insluitcode van YouTube -- en daarmee de video -- in je website kunt plaatsen. Zie ook figuur 4 voor begeleidende visuele toelichting.

 • Zorg dat je de insluitcode hebt gekopieerd.
 • Ga in het CMS naar de pagina waar je de video wilt plaatsen.
 • Wil je de video tussen alinea's plaatsen? Zorg dan dat er alvast wat witregels staan zodat je de video er makkelijk tussen kunt plaatsen [1].
 • Open het broncode-venster door in de werkbalk boven de editor op het <> symbool [2] te klikken.
 • Het broncode-venster [3] opent zich.
 • Zet je cursor op de plek waar je de video wilt plaatsen en plak de insluitcode in [4].
 • Klik op "OK" [5] om het broncode-venster te sluiten.
 • Je ziet de video nu in de editor staan.
 • Bewaar de pagina zodat de video ook wordt weergegeven op je website.

 youtube-04.png

Figuur 4: YouTube-insluitcode in je website plakken.

Was dit artikel nuttig?
Aantal gebruikers dat dit nuttig vond: 1 van 1
Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

Opmerkingen

 • Avatar
  mêd parkøur
  You