Hoe werkt de Fancy URL functie?

Met de update naar versie 2.2.463 (april 2011) van WebGenerator ProSite CMS is een nieuwe functie toegevoegd: "Fancy URL beheer". Hiermee kunt u makkelijk te onthouden URL's aanmaken die via een zogeheten redirect verwijzen naar specifieke pagina's in uw website. Fancy URL's worden ook wel 'shortcuts' genoemd.

Een voorbeeld van een fancy URL is www.webgenerator.nl/route

Fancy URL's hebben géén invloed op vindbaarheid in zoekmachines, maar vereenvoudigen de communicatie van specifieke URL's in bijvoorbeeld advertenties of telefonische communicatie.

Toelichting gebruik

De functie is bereikbaar via Website Management > Fancy URL beheer (let op: de functie moet wel eerst zijn geactiveerd bij het rechtenbeheer, zie de uitleg onderaan deze pagina).

U komt in een scherm waar u nieuwe fancy URL's kunt aanmaken (of bestaande fancy URL's bewerken of verwijderen). Bij het aanmaken van een fancy URL voert u de volgende twee zaken in:
  • Verkorte naam
    Als u als fancy URL www.uwwebsite.nl/actie wilt aanmaken, dan vult u hier actie in. Gebruik alleen letters, cijfers, verbindingsteken (-) of underscores (_). Gebruik geen spaties, bijzondere tekens of letters met accenten (trema's e.d.).
  • Doel URL
    Dit is de pagina waar de fancy URL naar moet verwijzen. Vul het volledige adres in, inclusief http://
Let op: doublures zijn niet toegestaan
U kunt geen verkorte namen aanmaken die al bestaan. Verkorte namen die conflicteren met onderdelen van het CMS of modules zijn ook niet toegestaan en worden niet aangemaakt als deze door u worden ingevoerd.

Activeren van de functie

Als WebGenerator nieuwe functies introduceert voor het CMS, zijn deze standaard nog niet geactiveerd bij het rechtenbeheer (het is immers mogelijk dat u niet zomaar alle gebruikers van uw CMS toegang wilt geven tot zo'n functie). U dient deze functie dus te activeren door gebruikersgroepen de rechten ervoor toe te kennen om deze functie te gebruiken.

Dat doet u als volgt:
  • Ga naar Administratie > Gebruikersbeheer > Toegangsrechten (bij de betreffende gebruikersgroep)
  • Open het rechtenoverzicht van de gewenste gebruikersgroep (derde icoontje).
  • In de lijst ziet u "Fancy URL Beheer" (de lijst is alfabetisch).
  • Klik op het potloodje.
  • Verander "Geen toegang" in "Algemene toegang" en bewaar.
  • De gebruikers in deze gebruikersgroep hebben nu toegang tot de functie.